V sobotu 6 listopadu v pardubickém Natura parku a v neděli 7. listopadu Dačického domě v Kutné Hoře rozhodly poroty 460 tisících korunách, které letos podpoří komunity v obou regionech. Přihlášky do projektu bylo možné podat do pátku 15. října a jediným kritériem, které musely charitativní, sportovní či jakékoli jiné projekty splnit, byl jejich přínos pro Pardubicko nebo Kutnohorsko. O účastnících obou finálových klání rozhodli samotní zaměstnanci Foxconnu. Finalisté pak svůj projekt prezentovali naživo před publikem a odbornou porotou, která nakonec dvakrát rozhodla o jedenáctce oceněných. Letos se akce zúčastnilo celkem 22 kolektivů a jednotlivců.

V Pardubicích se mezi finalisty probojovala například Eva Hrdinová, dříve úspěšná atletka, nyní neméně úspěšná trenérka a předsedkyně oddílu tělesně postižených Atletika Bez Bariér Pardubice, která si pro stejnojmenný projekt odnesla šek v hodnotě 26.000 korun. Peníze pomohou uskutečnit klání talentovaných sportovců s handicapem. Nejvyšší částku pak vybojovala Marie Hubálková s Vojtěchem Gottwaldem z Oblastní charity v Pardubicích. Společnost Foxconn jejich projekt s názvem Podpora domácí hospicové péče podpoří částkou 50.000 korun.

V Kutné Hoře porotu zaujal například projekt Budoucnost dětem, děti budoucnosti od Mateřské školy v Miskovicích. Jeho hlavním cílem je rozvoj dětí v oblastech, které školka zajištuje nad rámec vzdělávacího programu, jakou je například canisterapie, logopedie nebo kroužek mezigenerační keramiky dětí a seniorů. Mateřská škola vybojovala podporu ve výši 25.000 korun. Další žádost prezentoval například Tomáš Kaprálek z atletického spolku. Ten získanou částku 30.000 korun použije na nákup tabletů pro zajištění mládežnických závodů.

„Foxconn X-DAY je dnes největším projektem svého druhu v obou regionech,“ komentuje letošní finále Pavel Kožený, manažer PR a komunikace Foxconn v České republice. „Velký zájem o X-DAY potvrzuje, že snaha Foxconnu podporovat komunity v obou regionech, ve kterých firma působí, má skutečně smysl. Jsme rádi, že jsme i letos viděli tolik jednotlivců i kolektivů, kteří neváhají věnovat své úsilí a čas pro zlepšování prostředí, ve kterém žijí. Děkujeme všem, kteří se letos zúčastnili.“

Letos poprvé také X-DAY Junior

O dva granty ve výši 30 tisíc korun letos poprvé soutěžili také žáci a studenti středních a vysokých škol, které společnost Foxconn v obou regionech podporuje. V nové kategorii si v Pardubicích vítězství odnesli studenti týmu z Gymnázia Dašická a SPŠCH Pardubice. Společně zaujali projektem Aqua-reaktor, plánem na výrobu prototypu inovativního technologického systému. V Kutné Hoře zabodoval tým kutnohorské průmyslové školy projektem Conník. Jeho cílem je sestavení robotů pro užití a ukázku v základních školách.

Čestná porota v Pardubicích

• Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje